Загадковий та романтичний камінь

news03 img01

"Сльози моря", "застигла крапля дощу", "закам'янілий місячне світло", "сліди морських дів" - під таким романтичними назвами ховаються легенди, які розповідають нам таємницю народження цього дивного і чарівного каменю! Всю історію свого існування цей чудової краси камінь оповитий магічною аурою, неймовірними розповідями, а також багато говорять про його лікувальні властивості. Хоч на перший погляд це може здатися неможливим, але факт, що першим дорогоцінним каменем, який тільки був відкритий прадавніми людьми є, як ви вже могли зрозуміти наш неповторний перли. Вже практично 3000 років він приноситься в дар високопоставленим чинам, з нього виготовляють прекрасні прикраси, ним прикрашають царські скіпетри, а модниці розшивають їм вбрання.

Перли в легендах

Одна з Китайських легенд розповідає, як одного разу, в битві літаючих драконів один з одним в хмарах. Від зіткнень цих літаючих істот вибухнула сильна гроза, гуркіт грому, спалахи блискавок, і в цей час хмари набрякли і пролилися неймовірним дощем - замість крапель води на землю падали перли. Ще одна китайська легенда говорить, що з настанням повного місяця, місяць дивиться на хвилі морські, і світло місяця плавно розтікається по поверхні морської потрапляючи в розкриті раковини, де потім перетворюється в білосніжні круглі перлини, маленькі копії місяця.

Одна давньоіндійська поема «Малявика і Агнимитра» свідчить, що дощові краплини перетворюються на перлини після того, як потраплять у морські раковини. Поет Калидас описує це так: почувши шум дощу, з морських глибин повільно піднімаються перлової - двостулкові молюски, в мантії яких може утворитися перлина, і розкривають свої перламутрові стулки, щоб зловити одну-єдину дощову краплю. Після чого вони повільно опускаються на морське дно і там перетворюють краплі в перлини.

У Корані перли описується як дари раю.

Якщо ж вірити християнським легендам, тоді перли з'являється після потрапляння блискавки у відкриті раковини, все це дія відбувається під час сильної грози. Так написано в об'явленні Івана Богослова, - “А дванадцять брам - то дванадцять перлин, і кожна брама зокрема була з однієї перлини. Вулиця міста - щире золото, прозорі, як скло“. У той час як самі перлини вважаються чистими сльозами ангелів, які оплакували людські гріхи.

На Русі різні сорти перлів мали різні асоціації, він міг бути сльозами радості, які скотившись з дзеркала дарували людині приємні спогади минулих днів, при цьому вселяючи віру і надію у щасливе майбутнє. У той час як колотий або ж половинчастий перли на обіг вважався каменем печалі. Сама поетична легенда про перли свідчить, що перлина пов'язана з совістю її власника і коли власник поступає не по совісті перлина тьмяніє. У царя Всієї Русі Івана Грозного був неймовірну краси посох, але з-за діянь його перли на посох "згас".

У легендах та повір'ях світу існує безліч варіантів про походження цього прекрасного камня. Ведь перли найчастіше проживає життя свого власника, він яскраво блищить, коли його господар відчуває себе щасливим і здоровим, і тьмяніє, коли власник хворіє. Такі дрібниці підкреслюють чарівність і неповторність перлів та дають нам привід вірити легендам що ми про нього знаємо.